Com que les coses dolces no m’agraden massa, mai he estat aficionada a la mermelada, i menys per esmorzar. Però l’altre dia, com aquell qui no vol la cosa, vaig acabar fent un parell de quilos de mermelada de taronja.

El cap de setmana passat vaig passar-lo de visita a ca la sogra que viu envoltada de camps de tarongers. Com que l’època de recollir les taronges ja havia passat, les que quedaven s’estaven podrint als arbres o per terra. El panorama feia pena, així que vaig travessar el carrer i vaig començar a recollir-ne unes quantes fent un farcell amb el jersei. Després no vaig saber què fer-ne, així que vaig buscar una recepta de mermelada per internet. Finalment en vaig escollir una del canal de televisió Food Network, que és el que sempre miro quan vaig al gimnàs.

Com amb qualsevol mermelada, la recepta és senzillíssima però llarga i entretinguda. Només fan falta de 8 a 10 taronges, sucre i una llimona. I una hora i mitja de temps, com a mínim.

Preparació
Es tallen les 8 o 10 taronges a rodanxes ben fines, i llavors es talla cada rodanxa en quatre trossos. Es posen dins d’una olla ben grossa, i s’hi afegeix la pell ratllada d’una llimona, a més del suc de la llimona en qüestió. S’hi afegeix un litre d’aigua i es posa a bullir a foc alt fins que bulli. Quan bulli, que serà al cap d’uns 10 minuts, baixarem el foc i ho deixarem que es vagi coent a foc baix. Mentrestant ho anirem remenant amb una cullera de fusta, fins que les taronges s’estovin que seran uns 40 minuts.

Quan la fruita estigui tova, pujarem el foc de nou fins que el líquid torni a bullir. Llavors hi afegirem un quilo de sucre y continuarem remenant sense parar durant 20 minuts o més, fins que s’espessi i agafi un color més fosc. Per comprovar si ja està prou espès, haurem posat un platet de postres al congelador mitja hora abans, al que hi posarem una gota del líquid i l’inclinarem. Si al líquid li costa relliscar avall del plat, la mermelada està a punt.

Amb aquesta recepta obtindrem uns cinc pots de més o menys 400gr cadascun que, si volem que la mermelada es conservi durant mesos, hauran de ser pots especials per fer conserves. És a dir, pots que tenen una tapa hermètica i que farem bullir abans d’envasar la mermelada.

Per cert, si volem la mermelada més amarga, reduirem la quantitat de sucre. La recepta que vaig trobar demanava un quilo i quart de sucre, pero jo n’hi vaig posar només un perquè no fos tan dolça. També es pot reduir la quantitat d’aigua perquè quedi més espessa, ja que a mi em va quedar bastant líquida.

Bon profit!