Brownies de l’Obèlix

De petita sempre vaig ser més de Tintin que no d’Astèrix, i potser per això vaig arrufar el nas amb cert menyspreu quan els Reis van regalar el llibre de cuina de l’Astèrix al meu germà. Al cap de poc, però, vaig haver de canviar d’opinió després de tastar el brownie que ens va fer ell solet segons la recepta del llibre. Per llepar-s’hi els dits. I encara que sembli mentida, un parell de dècades i incomptables brownies més tard aquella recepta per nens segueix essent la que més m’agrada.

Tot i que les versions de la història varien una mica, sembla que el brownie a ser inventat pels volts del 1900 a Boston. I des d’aleshores és un dels dolços més típicament americans i omnipresents a tot arreu dels Estats Units. Potser perquè és a base de xocolata (i a qui no li agrada la xocolata?) i també senzillíssim de fer, però el cas és que la seva popularitat no ha desaparegut mai.

Si no recordo malament, el primer brownie que vaig tastar va ser durant els meus anys universitaris en un café que hi havia al carrer Canuda que també tenia altres especialitats americanes com ara pastís de pastanaga. Òbviament, el lloc tenia molt èxit entre els extrangers residents a Barcelona. El seu brownie era especialment fosc (el nom brownie ve de la paraula brown que en anglès vol dir marró), i tenia una pasta cremosa de xocolata per sobre (en anglès en diuen frosting o a vegades fudge). Mentre vaig viure a Barcelona vaig tornar-hi moltes vegades només pels brownies, i en el meu cap Estats Units va començar a fer cara de brownie deliciós.

Durant el meu primer viatge als Estats Units (a Nova York), però, els brownies comuns que venen a qualsevol fleca o café em van decepcionar. Els vaig trobar molt dolços i segurament fets amb xocolata amb llet. Anys més tard, ja a San Francisco, vaig continuar la meva recerca del brownie perfecte. Desgraciadament, en vaig trobar molt pocs que no fossin fets amb xocolata negra i que no embafessin de dolçor (l’únic que em ve al cap ara mateix és el de la fleca Tartine).

Així que cada vegada que vaig de visita a Espanya carrego la maleta de rajoles de xocolata negra (aquí és caríssima, potser per això tothom fa servir la xocolata amb llet més barata), i continuo fent els meus propis brownies de l’Obèlix. Moltes vegades els he fet quan he anat a sopar a casa d’amics, ja que sempre s’espera que portis alguna cosa. I la veritat és que cada vegada han tingut un èxit impressionant.

Aquí teniu la recepta:

Ingredients
100 g de xocolata amb un mínim del 65% de cacao
2 ous
100 g de sucre
100 g de farina
100 g de mantega + una mica més per untar el motllo
100 g de nous pelades (opcional)
un pessic de sal

Preparació
Posarem la farina, el sucre, el pessic de sal i els ous en un bol. Fondrem la xocolata i la mantega al bany Maria, i tot seguit ho afegim al bol amb els altres ingredients. Ho barregem bé, a poder ser amb un estri per batre. Si volem fer un brownie de nous, tallarem les nous a trossets i les afegirem a la massa. Un cop estigui tot ben barrejat, ho tirarem en un motllo rectangular o quadrat que sigui prou gran. Prèviament, haurem untat el motllo amb mantega i pre-escalfat el forn a 180° C. Posem el motllo al forn i ho deixem coure durant uns 15-20 minuts. Per saber si el brownie està a punt, el punxarem amb un escuradents. Si surt sec (no tacat per la xocolata), ja el podrem treure.

Com podeu veure, en lloc de tirar les nous dins de la massa, prefereixo posar-les per sobre ja que em sembla més decoratiu.

Bon profit!

1 comment / Add your comment below

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.